Onvoltooid Vlaanderen. Van taalstrijd tot natievorming

auteur(s): 
Frank Seberechts
impressum: 
Onvoltooid Vlaanderen. Van taalstrijd tot natievorming / Frank Seberechts. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2017, 256p., ill., ISBN 978-94-6001-530-4.

Net als na de stichting van België heeft ons land in 2017 een liberale premier. Maar het federale België van vandaag lijkt in niets meer op de unitaire staat die in 1830 het licht zag. Waar België oorspronkelijk Franstalig moest zijn, is vandaag een Vlaams-nationalistische partij de grootste van het land.

In Onvoltooid Vlaanderen schetst ADVN-onderzoeker Frank Seberechts de geschiedenis van de Vlaamse natievorming. Van Hendrik Conscience en Jan Frans Willems over Frans Van Cauwelaert en Hugo Schiltz tot Nelly Maes en Bart De Wever. Seberechts brengt het moeizame maar succesvolle verhaal van de Vlaamse beweging om de Nederlandstaligen hun rechtmatige plaats te geven in België, eerst als taalgroep, later als volk met een eigen deelstaat. Hij bundelt de inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek in een overzichtelijk en toegankelijk boek met ca. 150 illustraties en een uitgebreid chronologisch overzicht.

24,95 euro, exclusief verzendkosten