Tentoonstelling “Grillige Grenzen. De provincie Antwerpen aangekaart.”

vlag Provincie Antwerpen
praktisch: 
Diverse locaties
15-09-2002 | 9:00
contactpersoon: 
Luc Boeva

Het ADVN neemt, samen met het Amsab–ISG, het Kadoc-K.U.Leuven en het Liberaal Archief, sinds 1 januari 2000 deel aan een project omtrent het “Politiek personeel in de provincie Antwerpen” (PPA). Het project wordt gefinancierd door het Provinciebestuur van Antwerpen. Het wil een werkinstrument ontwikkelen over het Antwerps politiek personeel in de vorm van een veelzijdig bevraagbare databank. De aangeboden gegevens moeten inzicht verschaffen in o.a. de provinciale bestuursstructuur en de sociografische en de socioprofessionele duiding van de provincieraadsleden.

 

In het kader van het PPA-project en in opdracht van het Antwerps provinciebestuur, werd door de vier instellingen een kleine tentoonstelling samengesteld rondom de territoriale afbakening van het onderzoeksthema.

De grenzen van de provincie zijn het resultaat van de evolutie van een lappendeken van territoria onder verschillend gezag naar een administratief eengemaakt gebied. Het grondgebied van de huidige provincie lag tijdens het Ancien Régime verspreid over – vooral – het hertogdom Brabant (het hoofdkwartier Antwerpen en ook delen van de hoofdkwartieren Brussel en Leuven), het graafschap Mechelen en oostelijke delen van het graafschap Vlaanderen.

Onder het Franse bewind kreeg de huidige provincie vorm in het nieuwe ‘departement Twee-Neten’, dat in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden herdoopt werd tot ‘provincie Antwerpen’. In het onafhankelijke België wijzigde de naam van de provincie niet en verschoven de grenzen nauwelijks.
In de tentoonstelling wordt die evolutie beschreven aan de hand van reproducties van historische kaarten. Tevens wordt een viertal speciale ‘grensgevallen’ nader bekeken: het drieprovinciënpunt Averbode, het Land van Bornem, Baarle-Hertog en Antwerpen-Linkeroever.

 

 

De tentoonstelling is te bezoeken in:
– Abdij van Averbode, 15/9 tot 3/11/2002
– Cultureel Centrum Ter Dilft, Bornem, 12/4 tot 27/4/2003
– KFZ-Koningin Fabiolazaal, Antwerpen, 8/7 tot 29/9/2003
– Heemhuis Heemkundige Kring “Amalia van Solms”, Baarle, oktober 2003-november 2004