Open brieven van de Vlaamse Frontbeweging

Open brieven van de Vlaamse Frontbeweging

Op 11 juli 1917 gaf de Frontbeweging met de Open brief aan den Koning der Belgen, Albert I uiting aan het Vlaamse ongenoegen achter het IJzerfront. In latere brieven en documenten herformuleerden diverse auteurs in onbezet België vanuit hun eigen wereldbeelden de Vlaamse grieven, met een wisselend bereik. De brieven en documenten vormen een disparaat geheel, met de Vlaamse inslag als gemene deler. Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog publiceerden de activisten met propagandadoeleinden in het bezette België al een compilatie. Doorheen de naoorlogse jaren verzorgde de Vlaamse beweging nog verscheidene heruitgaven.

Honderd jaar na de eerste open brief achten de Vlaamse Vredesvereniging VOS, Aan de IJzer en het ADVN de tijd rijp voor een historiografisch verantwoorde heruitgave, waarin de totstandkoming van de teksten in haar context wordt geplaatst.

 

De publicatie werd op 29 april voorgesteld tijdens het symposium Open Frontbrieven in het Vlaams Parlement.

Guy Leemans, Raf Praet, Luc Vandeweyer & Frans-Jos Verdoodt (red.), "Alleen in u – o koning – geloven wij nog". Open brieven van de Vlaamse Frontbeweging tijdens de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen, Peristyle, 2017.

 

384 pp., ill., ISBN 9789082684001.
29,95 euro
bestel