Internationale Archievendag: 9 juni

Zondag 9 juni is het Internationale Archievendag. Al gehoord van het ADVN, Amsab-ISG, AMVB, CAVA, KADOC-KU Leuven, Letterenhuis, Liberas/Liberaal Archief en Vai? Maak kennis met de unieke collecties van deze acht culturele archieven!

 

De culturele archieven documenteren samen het verleden van Vlaanderen in al zijn verscheidenheid. Of je nu student, onderzoeker, leerkracht of erfgoedliefhebber bent, hun schatkamers staan ter beschikking van elke geïnteresseerde. Archieven en hun collecties zijn er namelijk door en voor iedereen. Daarom willen de acht culturele archieven hun expertise graag delen voor het bewaren en valoriseren van waardevol, maar kwetsbaar erfgoed.

 

Het ADVN | archief voor nationale bewegingen bewaart erfgoed van de Vlaamse beweging in al haar aspecten. In het ADVN loopt momenteel een tentoonstelling van repressie-erfgoed afkomstig uit interneringscentra van na de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze voorwerpen worden voor het eerst uit hun depot gelicht en getoond. Het betreft een curieuze verzameling van allerlei kunstwerken, dagboeken en gebruiksvoorwerpen, vervaardigd door verdachten en veroordeelden van collaboratie in gevangenissen en daartoe bestemde kampen.

 

De expo laat de stukken voor zich spreken en gunt een intimistische blik op het leven ‘achter prikkeldraad’, zoals dit unieke object:  ‘een lamp’.

lamp.jpg

Een lamp vervaardigd in Merksplas rond 1950. Het opvallende aan de lamp is het waterpompmotief, waarbij de pomp fungeerde als de aan- en uitschakelaar. [ADVN, VVO 1109]

 

Een lamp in een kamp?

In Merksplas vervaardigt een handige gevangene een kleine staande lamp in de vorm van een waterpomp. Vandaag lijkt dit voorwerp weinig spectaculair, maar schijn bedriegt. Als je erover nadenkt, roept de lamp immers een heleboel vragen op: wat doet een lamp in een interneringskamp waar de materiële mogelijkheden belabberd zouden zijn geweest?

Sommige vakopleidingscentra waren voldoende uitgerust om opleidingen in elektriciteit en mechaniek aan te bieden. De voorwerpen die daar tot stand kwamen werden onderling verhandeld. Dat gegeven is op een bepaalde manier verrassend. Het toont de interneringscentra immers als mini-maatschappijen die – net zoals de wereld buiten de kampmuren – door een zekere sociale differentiatie werden gekenmerkt.

 

Expo ‘Achter prikkeldraad’

De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot vrijdag, van 9 tot 16u.
Gesloten tijdens weekends en op feestdagen.
Groepsbezoek inclusief een rondleiding (ca. 15 personen) kan op afspraak langs publiekswerking [at] advn.be.
De tentoonstelling loopt tot 30 september 2019