Hoera! Een jubileum?!

Hoera! Een jubileum?!
periode: 
2003 - 2013
opdrachtgever(s): 
Provinciebestuur Vlaams-Brabant
uitvoerder(s): 
Koen De Scheemaeker en Frank Seberechts

Vele verenigingen willen terecht bijzondere aandacht besteden aan hun jubileumjaren. Daarom organiseert de Provincie Vlaams-Brabant een cursusreeks die een antwoord geeft op alle vragen die een jubileumviering oproept. Hoe maakt u dergelijk feest tot een zinvolle en aantrekkelijke activiteit? Wilt u daarbij het verleden en de tradities van uw vereniging in de kijker zetten? Hoe pakt u dit evenement aan? Waar vindt u de informatie? Hoe zorgt u voor een goed bewaard en toegankelijk verenigingsarchief? Kiest u bij de uitwerking voor een tentoonstelling, een boek, een film? Hoe organiseert u dergelijk evenement succesvol?

 

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]De cursusreeks werd uitgewerkt in vier thematische bijeenkomsten:

thema 1: Het project “jubileum” als rode draad doorheen de cursus: hoe organiseert een vereniging een evenement en hoe verzamelt zij informatie over de vereniging? (Liberaal Archief)
thema 2: Hoe gaat de vereniging om met haar archief, documentatie en ander (beeld)materiaal? Met aandacht voor de opmaak van een inventaris, de beschrijving van foto’s, affiches, films, ... (Kadoc-K.U.Leuven)
thema 3: Hoe maakt u een tentoonstelling? Met aandacht voor het draaiboek, het verzamelen van materiaal, de presentatie, de vormgeving, ... (Amsab-ISG)
thema 4: Hoe schrijft en publiceert u een boek? Hoe verzamelt u de informatie en aandacht voor het opzetten van een betoog, het schrijven van een beknopte inhoud, taal en stijl, illustraties? (ADVN)
De bijeenkomsten zijn opgebouwd rondom een informatief voormiddaggedeelte en één of meerdere workshop in de namiddag.

 

De archief- en documentatiecentra staan ook in voor de opvolging van de cursus: u kunt blijvend bij hen terecht voor informatie. Zij staan bovendien ook in voor adviesverlening omtrent het uitbouwen van het archief van de deelnemende verenigingen. De opvolging resulteerde in 2013 in een vierde uitgave van de syllabus.

 

realisaties

– cursusreeksen in Leuven (november 2003-maart 2004 en mei-november 2004), Asse (maart-mei 2005; org. Vormingplus Halle-Vilvoorde) en Diest (maart-april 2006; org. Vormingplus Oost-Brabant)
publicaties: Hoera, een jubileum?! Een vormingsproject voor verenigingen. Syllabus, Leuven: Provincie Vlaams-Brabant, 2003, ill., 138 pp.

Hoera, een jubileum?! Een praktijkwijzer voor verenigingen en hun erfgoed. Leuven: Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Provincie Limburg, ADVN, Amsab-ISG, Kadoc-K.U.Leuven en Liberaal Archief, 2013 (4de uitg.), ill., 179 pp.

- website: www.hoeraeenjubileum.be