De weggevoerden van mei 1940

auteur(s): 
Frank Seberechts
impressum: 
De weggevoerden van mei 1940 / Frank Seberechts. Antwerpen: De Bezige Bij, 2014, 352 pp., ill. ISBN 9789085424086

Op 10 mei 1940 wordt België meegesleurd in de Tweede Wereldoorlog. De Belgische overheden trachten het land te verdedigen tegen de Duitsers. Dat doen ze onder andere door duizenden inwoners te arresteren: vreemdelingen, nationaalsocialisten, Vlaams-nationalisten, communisten, rexisten en andere verdachte personen.

Enkelen van hen zijn inderdaad spionnen, collaborateurs en verraders, maar het merendeel is volkomen onschuldig. De autoriteiten brengen de meeste arrestanten naar Frankrijk, sommige naar Engeland. Daar komen ze terecht in concentratiekampen. Tientallen komen om het leven. Slechts een deel van de weggevoerden keert in de loop van de volgende maanden weer naar huis. Duizenden, onder wie heel veel joden, blijven in Frankrijk achter. Via Drancy worden deze ongelukkigen verder gevoerd naar Auschwitz, waar ze omkomen.

Frank Seberechts is de eerste om deze weinig bekende episode uit de Tweede Wereldoorlog grondig te beschrijven. Hij onderzoekt de omstandigheden van de arrestaties en de wegvoeringen en gaat op zoek naar de verantwoordelijken.

22,50 euro
exclusief verzendkosten