Vlaamse Volkskunstbeweging

De Vlaamse Volkskunstbeweging (VVKB) ontstond in 1951 uit de Katholieke Vlaamse Volksdansfederatie (KVVF). Dansgroepen van heinde en verre sloten zich aan om volkskunst te beoefenen onder één of meerdere vormen: volksdans, volkszang, volksmuziek, vendelspel, marionettenspel, ambachten, ballade en voordrachten.

VVKB_01-imp.jpg

Vlaamse Volkskunstbeweging, s.d. [ADVN, AC1006]

De VVKB bestaat ook vandaag nog en heeft als doel de Vlaamse volkskunst en erfgoed in stand te houden en de vernieuwende tendensen in de volkskunst aan te moedigen. Uit haar schoot ontstond de eerste Europese volkskunstmanifestatie onder de naam Europeade.

VVKB_02-imp.jpg

Katholieke Vlaamse Volksdansfederatie, 1961 [ADVN, AC1006]

Recent werd het archief dat loopt van 1950 tot omstreeks 2000 door het ADVN geïnventariseerd. Het bevat een uitgebreide collectie foto’s en periodieken, briefwisseling, activiteitendossiers, ledendossiers en stukken betreffende de gouwwerking. Het archief is deels raadpleegbaar.

Uitgelicht?

In de rubriek Uitgelicht worden overdrachten, archieven of collectiewerkzaamheden voor het voetlicht geplaatst die extra aandacht verdienen.

Op zoek naar erfgoed

Bent u op zoek naar een foto, boek, affiche of archief? Dan kan u onze collectie doorzoeken met de zoekfunctie van onze website.

zoeken in de collectie van het ADVN

 

Bent u op zoek naar een overzicht van alle particuliere archieven en collecties in Vlaanderen? Dan kan u terecht bij Archiefbank Vlaanderen.

zoeken in Archiefbank

 

Bent u op zoek naar historische informatie over personen en organisaties uit het Vlaamse middenveld? Dan is de ODIS-databank een uitstekende bron.

zoeken in ODIS