Collectie
archief

BE ADVN AC460

Fonds Cyriel Verschaeve

1. Identificatie
1.1. Referentie/Code: BE ADVN AC460
1.2. Titel: Fonds Cyriel Verschaeve
1.3. Datering: 1897-2000
1.4. Beschrijvingsniveau: Fonds
1.5. Omvang en medium van de beschrijvingseenheden: 25 m

2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer: ADVN
2.3. Geschiedenis van het archief
Het fonds werd samengesteld in het ADVN op basis van de door Jozef Lootensfonds overgedragen bescheiden van, over en rond Cyriel Verschaeve. Was voordien samengebracht door vooral Martha Vande Walle en Jozef en Maria Lootens. Wordt (n.a.v. de publicatie van de inventaris) vanaf 2003 aangevuld door bijkomende overdrachten door verschillende overdragers. Overdracht 2005/091 (inv. nr. 3008) werd door Pastoor Van Cleemput (Heikant-Hulst (NL)) op 17 mei 1972 overgedragen aan Wim Persoon. Overdracht 2006/143 (inv. nr. 3009) werd door Godfried lannoo overgedragen aan Romain Vanlandschoot.
2.4. Verwerving: Het fonds werd langs verscheidene overdrachten tussen 1986 en 2013 door het ADVN verworven.

3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
Het Fonds Cyriel Verschaeve (vanaf einde 19de en over de 20ste eeuw) bestaat uit zowel persoonsarchieven, een verenigingsarchief als een bedrijfsarchief.
Het fonds bevat vooreerst het Archief Cyriel Verschaeve (BE ADVN AC216), met brieven van en aan Verschaeve, teksten (vaak publicatiedossiers) en stukken betreffende het privé- en openbare leven (met een aanzienlijke verzameling documentatie).
Verder bestaat het fonds uit een aantal deelarchieven van andere archiefvormers: enerzijds van de ‘beheerders’ van het Archief Verschaeve, nl. het Archief Martha Vande Walle (BE ADVN AC387) (met archiefbestanddelen van het archief van de uitgeverij Zeemeeuw (BE ADVN AC389)), het Archief Jozef en Maria Lootens (BE ADVN AC571), het Archief Jozef Lootensfonds (BE ADVN AC139) en het Archief Verschaeve-Komitee te Alveringem (BE ADVN AC814). Anderzijds zijn er de deelarchieven van vrienden en bekenden van Verschaeve: het Archief Ernest Brengier (BE ADVN AC216), het Archief Dirk Vansina (BE ADVN AC388), het Archief Leo Van den Auweele (BE ADVN AC484) en het Archief Verschingel (BE ADVN AC485) (de papieren van andere vormers, zoals van voormalig voorzitter van het Lootensfonds pater Valère Van den Bussche, waren reeds geïntegreerd in het fonds).
Ten derde is er in het fonds ook een collectie documenten rond medestanders en tijdgenoten van Cyriel Verschaeve. Een belangrijke afdeling hierin wordt gevormd door de reeksen kopieën van briefwisseling uit andere archieven (o.a. uit het Archief Jeroom Leuridan, het Archief Maurits Geerardyn enz.), naast onderwerpsdossiers, met brieven en teksten. Er is ook een afdeling heterogene stukken met bijvoorbeeld de verslagboeken van diverse studentenverenigingen uit het begin van de 20ste eeuw.
Het fonds wordt vanaf 2003 aangevuld met diverse documenten van verschillende vormers (bv. Gustaaf Raes en Gross-Priessen, de Operatie Brevier, Angela Tysmans)
Het fonds bevat buitendien meer dan 2000 bibliotheekwerken (waaronder de zogenaamde ‘Lootensbibliotheek’), ruim 400 titels van periodieken (met vele bijdragen van en over Verschaeve) en meer dan 3400 audiovisuele stukken, waaronder beeldhouwwerken van Verschaeve en ongeveer 1500 foto’s.
3.4. Ordening
Het fonds is onderverdeeld in:
-het archief Cyriel Verschaeve [AC217]
-een aantal archiefbestanddelen van andere archiefvormers: enerzijds van de ‘beheerders’ van het archief Verschaeve, nl. uit het archief Martha Vande Walle [AC387] (AC389: Archief Zeemeeuw [uitgeverij] (met archiefbestanddelen van het archief Zeemeeuw [uitgeverij] [AC389]), het archief Jozef en Maria Lootens [AC571], het archief Jozef Lootensfonds [AC139], het archief Verschaeve-Komitee te Alveringem (BE ADVN AC814) en anderzijds archiefbestanddelen van vrienden en bekenden: het archief Ernest Brengier [AC216], het archief Dirk Vansina [AC388], het archief Leo Vanden Auweele [AC484] en het archief familie Georges Verschingel [AC485]. De papieren van andere overdragers, zoals van voormalig voorzitter van het Lootensfonds pater Valère Van den Bussche, werden geïntegreerd in het bestand
-de collectie van stukken rond Cyriel Verschaeve

4. Voorwaarden voor raadpleging en gebruik
4.1. Voorwaarden voor raadpleging: raadpleegbaar
Uitgezonderd de met asterisk aangeduide inventarisnummers: raadpleegbaarheid te bepalen
4.3. Taal en schrift: Nederlands, Duits
4.4. Fysieke kenmerken en technische vereisten:

4.5. Toegangen: inventaris
-uitgegeven inventaris van de archivalia: Inventaris van het Fonds Cyriel Verschaeve, Antwerpen, 2003.
-de aanvullingen op de inventaris zijn raadpleegbaar in een printversie in de leeszaal
-werkinventaris archivalia: raadpleegbaar in geautomatiseerd bestand in de leeszaal
-catalogi audiovisueel archief, bibliotheekwerken en periodieken: raadpleegbaar in print in leeszaal en in de algemene geautomatiseerde ADVN-bestanden

5. Verwant materiaal
5.3. Verwante beschrijvingseenheden
-in ADVN: Archief Cyriel Verschaeve (BE ADVN AC217), Archief Jozef Lootensfonds (BE ADVN AC139), Archief Martha Vande Walle (BE ADVN AC387), Archief Uitgeverij Zeemeeuw (BE ADVN AC389), het Archief Jozef en Maria Lootens (BE ADVN AC571), Archief Verschaeve Komitee te Alveringem (BE ADVN AC814), Archief Ernest Brengier (BE ADVN AC216), Archief Dirk Vansina (BE ADVN AC388), Archief Leo Van den Auweele (BE ADVN AC484), Archief Verschingel (BE ADVN AC485), Archief familie Dosfel (BE ADVN AC556);Archief Gustaaf Flour (BE ADVN AC720).

8. Plaatsing
AC460 / 1-3311

Trefwoorden: 
Cyriel Verschaeve [I. Oorda; Zeemeeuwe; Droevaert; JVH; Peisere; Willem van Saeftinge]
Vlaamse beweging (algemeen)
Collaboratie
Frontbeweging
IJzerfront
Martha Vande Walle
Georges Verschingel
Dirk Vansina [Lode Cruyckenborg]
Leo Van den Auweele
Jozef Lootensfonds
Vlaamse beweging en kunst
Zeemeeuw [uitgeverij]
Ernest Brengier
Wiek op [uitgeverij]
Poëzie
Solbad Hall
Kunstgroep Thor
Muziek
Toneel
Katholieke Vlaamse Meisjesbeweging (KVM)
Gudrun [muziekdrama]
Stichting ter Bescherming van het Cultureel Erfgoed
België, Wereldoorlog I (WO I)
Santjes
Operatie Brevier
Gustaaf Raes
Vlaanderen, Film
Verschaeve Komitee [Kulturele vereniging]

Externe databanken

Externe databanken

Abraham: Belgische kranten, 1830-1950

www.krantencatalogus.be

 

Archiefbank: private archieven in Vlaanderen

www.archiefbank.be

 

Heldenhulde: zerken, personen en begraafplaatsen

www.heldenhulde.be

 

Nieuws van de Groote Oorlog: gedigitaliseerde pers, 1914-1918

www.hetarchief.be

 

ODIS: personen, organisaties etc. van het Vlaamse middenveld, 19e-20e eeuw

www.odis.be

.

.