Al liftend de wereld rond met Hugo Rau

Al liftend de wereld rond met Hugo Rau

Hugo Rau (°1932) vertrok in 1955, na zijn opleiding aan het Persinstituut in Brussel en zijn legerdienst, voor een journalistieke wereldreis. Zijn tocht, die hij grotendeels al liftend aflegde, begon in juli 1955 en eindigde drie jaar later. Hij financierde het project met onder meer artikels voor de Gazet van Antwerpen en lezingen voor Vlamingen in Congo en middelbare scholen op de Nederlandse Antillen. In totaal legde Hugo ongeveer 65.000 kilometer af over vier continenten.


Rau nam etnische muziek op, maakte tal van foto's en verschillende films die hij vertoonde bij voordrachten na zijn terugkeer in het najaar van 1958. Uit zijn reis putte hij ook inspiratie voor een aantal boeken, de radioprogramma's El Rancho Grande en Onze muzikale wereldreis op Omroep Antwerpen en het tv-programma Reisroutes voor de NIR.

 

Enkele jaren geleden gaf Hugo Rau het ADVN zijn volledige archief alsook de beelden van zijn avontuurlijke wereldreis in bruikleen. Bij het digitaliseren van de oude pellicule, bleek dat slechts anderhalf uur overbleef van de vier uur film die Hugo Rau ooit maakte. Op beeld zien we de jonge Rau onder meer in de Sahara-woestijn, bij de Jivaro's in Ecuador en tussen de Incaruïnes van Machu Pichu. Ontdek het zelf:

 

 

.

.