BE.LAND-expo

BE.LAND-expo

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Het project BE.LAND dat uitmondde in een expo neemt je mee in een onderbelicht stukje Vlaamse en Brusselse geschiedenis Verschillende generaties vluchtelingen vertellen je hoe ze hun aankomst in België beleefden. Je ontdekt er hoe gastvrijheid de voorbije 65 jaar werd ingevuld.

 

BE.LAND  reist door Brussel en Vlaanderen en houdt van 2 tot 26 oktober halt in het ADVN.

De expo is gratis te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9 tot 16u.

Bovendien kan je een stukje erfgoed mee naar huis nemen: scheur een affiche af of koop de publicatie BE.LAND aan 2 euro.

Meer info: kijk op de website van BE.LAND.

 

Inhoud

Vluchtelingenwerk Vlaanderen dook in de archieven van middenveldorganisaties, zo ook in dat van het ADVN dat meewerkte aan dit project, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar.

 

Getuigenissen vanuit alle werelddelen

Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers.
 

BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van de soms vindingrijke manieren waarop het vluchtelingenonthaal in ons land werd georganiseerd.

Fototentoonstelling

De fototentoonstelling Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog te bezichtigen:

 

- van 17 november tot 15 december 2016
Paterskerk in Roeselare
- van 25 maart tot 30 april 2017
IJzertoren in Diksmuide
- van 22 juni tot 16 juli 2017
Keunekapel in
Koksijde
- van 26 oktober tot 16 november 2017
Gemeentelijke bibliotheek Putte

- 4 augustus tot 23 september 2018
Stad Zoutleeuw
- van 1 oktober 2018 tot 30 november 2018
Gemeente Lebbeke
- van 4 december 2018 tot 4 januari 2019
Stad Mortsel

 

Meer info over het traject of de uitlening van deze tentoonstelling: publiekswerking [at] advn.be