EXPO Samen op stap met de VTB. 100 jaar cultuurtoerisme (22 juni tot 2 september)

EXPO Samen op stap met de VTB. 100 jaar cultuurtoerisme (22 juni tot 2 september)

In 2022 viert de Vlaamse Toeristenbond (VTB) – nu Cultuursmakers – zijn honderdjarig bestaan. Om dit te vieren presenteert het ADVN samen met Cultuursmakers een expo over de fascinerende geschiedenis van deze vereniging, ingebed in het brede verhaal van cultuurtoerisme in Vlaanderen.

 

Deze expo presenteert de rijke en diverse geschiedenis van VTB aan de hand van talloze unieke beelden, leuke interactieve opstellingen en prikkelende verhalen. Ga mee op stap doorheen het verleden en ontdek de vele gezichten van deze wonderlijke vereniging.

Curatoren: Winne Gobyn en Kas Swerts

 

Tickets: gratis

 

Openingsuren:

van 22 juni tot 2 september

van woensdag tot zondag, 10-18u (maandag en dinsdag gesloten)

De foyer van het Zuiderpershuis is sporadisch open.

 

Adres:
Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen
 

Zomerprogramma:
Doorheen de zomer worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo vind je aan het onthaal alvast een gratis familieparcours zodat de allerkleinsten ook kunnen meereizen door de expo.

 

! Het zomerprogramma wordt een beetje aangepast !

1. Er zijn zoveel reisverhalen dat we meer tijd nodig gaan hebben om de leukste uit te kiezen. Het event wordt geannuleerd, maar krijgt binnenkort nog een vervolg in een ander concept. 2. De mezzanine in de tweede expo-zaal opent vanaf 6 augustus. Hier worden de resultaten van het onderzoek dat de studenten van de opleiding Erfgoedstudies van de Universiteit van Antwerpen hebben gevoerd naar het VTB-verleden tentoongesteld.

3. Extra leuk nieuws! De tweede familiedag wordt een familieweek: van woensdag 10 augustus tot vrijdag 12 augustus zijn er rondleidingen op maat van gezinnen (inschrijven verplicht). In het weekend van 13 en 14 augustus krijgt iedereen die het familieparcours van de expo komt uitproberen een verrassing mee naar huis.

Alle activiteiten vanuit het zomerprogramma zijn volledig gratis, maar voor sommige activiteiten is inschrijven verplicht.

 

Klik hier om een overzicht te krijgen van het programma

Voor meer informatie rond de activiteiten, mail je naar jolien.hendrickx [at] advn.be (Jolien)

 

Voor personen met een beperkte mobiliteit:

De expo ruimtes zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

 

Bereikbaarheid:

Het Zuiderpershuis bevindt zich aan de Gedempte Zuiderdokken, op de hoek van de Waalsekaai en de Timmerwerfstraat. Dat is op wandelafstand van de Groenplaats, het historisch centrum en het Museumkwartier > kijk op kaart
 

Wie met de fiets komt, kan uitwaaien op de vernieuwde fietspaden langs de Scheldekaaien:

-Fietsknooppunt 59 van Fietsnet ligt om de hoek.

-De Velo-deelfiets kan je vlakbij kwijt; aan station 075 Vlaamsekaai (t.h.v. Burburestraat) of aan station 035 op de Cockerillkaai (achter het Hof van Beroep).

 

Met De Lijn is de locatie op de volgende manieren te bereiken:

-Vanuit het station Antwerpen-Centraal neem je premetro 3 / 5 / 9 / 15 tot halte Groenplaats. Hier kan je overstappen op tram 4 (richting Hoboken) tot aan de halte Museum (KMSKA).

-Vanuit het station Antwerpen Berchem stap je op tram 4 (richting Hoboken) tot aan de halte Museum (KMSKA).

-Langs het station Antwerpen-Zuid passeren zowel tram 4 als bussen 180 / 181 / 182 / 183. Deze neem je richting centrum en vervolgens stap je uit aan halte Museum (KMSKA).

-Halte Museum (KMSKA) is op wandelafstand van het Zuiderpershuis.
 

Kom je met de auto? Hou er dan rekening mee dat de meest vervuilende auto’s Antwerpen niet meer mogen inrijden. In een poging de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn binnenstad en Linkeroever sinds 2017 een lage-emissiezone (LEZ). Toch met de auto, dan parkeer je best in de Q-parking Steendok. Er is plaats voor 1000 auto’s en het ligt op wandelafstand van het Zuiderpershuis.

 

Tot op de expo!

 

.

.