Peristyle

Nieuwe publicatie

 

 

 

 

 

De honderdste verjaardag van de eerste IJzerbedevaart was voor het ADVN en het Museum Aan de IJzer de aanleiding om de affiches van alle bedevaarten sinds 1920 bijeen te brengen.

Op basis van het IJzerbedevaartarchief en de collecties van een aantal privé-verzamelaars digitaliseerde het ADVN alle affiches en tientallen onuitgegeven ontwerpen en schetsen. De affiches, of plakbrieven zoals men ze vroeger noemde, werden vormgegeven door meer dan vijftig ontwerpers, waaronder toonaangevende illustratoren als Joz De Swerts, Luc Verstraete en André Sollie.

De affiches maken deel uit van het cultureel erfgoed van de Vlaamse beweging. De plakbrieven zijn nu voor het eerst samengebracht in een uniek bronnenboek. Een tiental experten zorgt voor historiek en toelichting.

Met bijdragen van Luc Vandeweyer, Karl Scheerlinck, Tom Cobbaert, Jens Bertels, Aragorn Fuhrmann, Nick Peeters, Andreas Stynen, Kasper Swerts, Peter Verplancke, Naomi Bonny, Tom Verschaffel & Pieter Jan Verstraete.

 
Luc Vandeweyer, Karl Scheerlinck e.a.,
100 jaar IJzerbedevaarten in affiches, 1920-2020. Een bronnenuitgave van het ADVN|archief voor nationale bewegingen i.s.m. Museum Aan de IJzer
Antwerpen, Peristyle, 2021, 192 pp., ill., ISBN  9789082684063

25,00 euro, exclusief verzendkosten

Bestel