Peristyle

Sinds 1 januari 2024 houdt Peristyle ermee op. ADVN blijft onderzoekers ondersteunen bij de uitgave van origineel onderzoek met betrekking tot de Vlaamse beweging, maar doet dat voortaan in overleg met een andere uitgeverij. U kan de publicaties die bij Peristyle tot stand kwamen nog wel bestellen via ADVN.

Laatste publicaties

Toerisme is niet meer weg te denken uit ons leven. Van korte citytrips, over lange wereldreizen tot een weekendje aan de kust: toerisme komt in diverse geuren en kleuren.

Honderd jaar geleden was toerisme echter nog geen vanzelfsprekendheid voor het merendeel van de bevolking, en al zeker niet in het Nederlands. De Vlaamse Toeristenbond (VTB) bracht hier mee verandering in. De ‘vereniging die haar volk leerde reizen’ groeide in de twintigste eeuw uit tot een van de belangrijkste cultuurtoeristische verenigingen in België, en hielp zo de Vlaamse burger transformeren tot een toerist.

100 jaar trippen analyseert deze veranderingen, en graaft dieper in de complexe geschiedenis van de VTB. De VTB was immers meer dan alleen een ‘toeristenbond’. Zijn invloed reikte tot in het kleinste Vlaamse dorpje. Gaande van natuurbescherming, over de aanleg van wandel- en fietspaden, tot het aanwakkeren van een Vlaamse (nationale) identiteit, 100 jaar trippen presenteert de rijke en diverse geschiedenis van de VTB, en toont hoe de vereniging ons al een eeuw lang aan het trippen brengt.

 
Kas Swerts,
100 jaar trippen. De Vlaamse Toeristenbond 1922-2022
Antwerpen, Peristyle, 2022, 208 pp., ill., ISBN  9789464369526

29,95 euro, exclusief verzendkosten

Bestel