De Nacht | Erfgoedweekend 24 en 25 april

De Nacht | Erfgoedweekend 24 en 25 april

Als de avond valt …

We hadden u tijdens het Erfgoedweekend graag in onze gebouwen ontvangen, maar dat kan helaas niet. Om het enigszins goed te maken, trakteren we u op enkele online filmpjes waarin 'de nacht' centraal staat. Op basis van stukken uit onze collectie presenteren we u poëzie, muziek en animatie. Het is immers eigen aan de nacht dat die vaak bedicht en bezongen wordt.

 

°Nacht en poëzie

In een drieluik presenteert woordkunstenaar en -performer Anke Verschueren een eigentijdse interpretatie van gedichten van Gaston Burssens en Paul Van Ostaijen. De twee poëten die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vernieuwende en dynamische gedichten combineerden met een Vlaamsgezind engagement laten de 'alledaagse' duisternis veelvuldig figureren in hun dichtbundels.

 

°Het prille begin van de VAB-Wegenwacht

In enkele animatiefilmpjes vertellen we u de geschiedenis van de VAB-pechverhelpingsdienst. Hoe bouwde de VAB of de Vlaamse Automobilistenbond tijdens de jaren vijftig en zestig een vrijwillige nachtelijke pechverhelping om naar een professionele 24/7-dienstverlening. In zes delen presenteren we u 'Dag en nacht Wacht op de Weg'.

 

°Jukebox

Als de avond valt verdwalen we in de straten, ontmoeten we vreemdelingen, zetten we kaarsen voor onze ramen en gaan we aan het dansen en feesten of gewoon slapen in ons beddeke. Voor de gelegenheid werd een speellijst samengesteld met liedjes over de nacht. Het gaat om liedjes van artiesten die optraden op de Nekka-nachten of op een ander initiatief van Nekka vzw (Nederlandstalige KleinKunst Antwerpen). Nekka bouwt ook aan een kleinkunstarchief waarin het Nederlandstalige lied in al zijn genres wordt gedocumenteerd en geïnventariseerd.

 

.

.