NISE publiceert de intellectuele autobiografie van Miroslav Hroch

NISE publiceert de intellectuele autobiografie van Miroslav Hroch

De Tsjechische historicus Miroslav Hroch (°Praag, 1932) heeft het onderzoek naar nationale bewegingen en nationalisme op belangrijke wijze beïnvloed, ook in Vlaanderen. Er werd dan ook wereldwijd al heel wat over hem gepubliceerd. Maar niet zo bekend is onder welke omstandigheden zijn wetenschappelijk pad over de afgelopen vijftig jaar verlopen is; met name hoe hij ondanks de beperkingen opgelegd door het communistische regime toch zijn bekende drie-stadia-theorie kon ontwikkelen en hoe dat ook in het Westen verspreid geraakte.

 

NISE, de internationale associatie van vorsers en instellingen voor de studie nationale bewegingen, die gecoördineerd wordt vanuit het ADVN, brengt nu in de Essays-reeks, vijfitg jaar na de publicatie van Hrochs' baanbrekende werk (Die Vorkämpfer der nationalen Bewegung bei den kleinen Völkern Europas: Eine vergleichende Analyse zur gesellschaftlichen Schichtung der patriotischen Gruppen) het boeiende verhaal van diens intellectuele reis. Hroch is immers vanaf het begin een zeer actief lid geweest van NISE.

 

De tekst werd van het Duits manuscript naar het Engels vertaald door Joep Leerssen (Universiteit van Amsterdam) en voorzien van een persoonlijke introductie door John Breuilly (London School of Economics and Political Science-LSE en voorzitter van ASEN). Het boekje bevat tevens een uitgebreide bibliografie en een biografische steekkaart.

De publicatie werd aan de Karelsuniversiteit in Praag op 30 augustus 2018 voorgesteld in aanwezigheid van de autobiograaf. Aansluitend volgde een debat met historici uit Centraal-Europa rond de situatie voor wetenschappelijk historisch onderzoek in het licht van toenemend illiberale regimes in de regio.

 

M. Hroch, Studying nationalism under changing conditions and regimes. An intellectual autobiography, Antwerp, 2018, Peristyle.

De publicatie kan hier besteld worden voor 19,50 euro (excl. verzendkosten).

Fototentoonstelling

De fototentoonstelling Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog te bezichtigen:

 

- van 17 november tot 15 december 2016
Paterskerk in Roeselare
- van 25 maart tot 30 april 2017
IJzertoren in Diksmuide
- van 22 juni tot 16 juli 2017
Keunekapel in
Koksijde
- van 26 oktober tot 16 november 2017
Gemeentelijke bibliotheek Putte

- 4 augustus tot 23 september 2018
Stad Zoutleeuw
- van 1 oktober 2018 tot 30 november 2018
Gemeente Lebbeke
- van 4 december 2018 tot 4 januari 2019
Stad Mortsel

- van 11 november 2019 tot 21 november 2019
Gemeente Zoersel
 

 

Meer info over het traject of de uitlening van deze tentoonstelling: publiekswerking [at] advn.be