Open Monumentendag in foto en film

Open Monumentendag in foto en film

 

Naar goede gewoonte opent het ADVN op zondag 13 september tijdens de Open Monumentendag de deuren voor liefhebbers van oude gebouwen en geschiedenis. Het ADVN is gevestigd in een schoolgebouw dat werd ontworpen in 1879 door stadsarchitect Pieter Dens. Dit pand aan de Lange Leemstraat staat beter bekend als de 'Middelbare School voor Meisjes' of de 'Jufferschool' en behoort tot één van de belangrijkste bewaarde bouwwerken die Dens in opdracht van de stad liet optrekken.

 

Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van 100 jaar Olympische Spelen in Antwerpen. In het ADVN krijgt u een bijzondere kijk op dit sportevenement in foto en film. Het schoolgebouw in de Lange Leemstraat werd toen namelijk tijdens de zomermaanden van 1920 kortstondig omgebouwd tot een provisoir olympisch mini-dorp. Een tweehonderdtal Britse atleten werd hier vijf weken lang gehuisvest.

 

Door de huidige COVID-19-maatregelen zal deze editie een beetje anders verlopen dan normaal. Dit jaar bieden we geen rondleidingen aan en kan een bezoek aan het gebouw enkel op reservatie. Wat mag u verwachten?

 

In de fototentoonstelling De olympische zomer van 1920 in de Lange Leemstraat zoomen we dieper in op de prestaties van het Britse nationale sportteam. We maken u alvast warm met dit uitzonderlijk groepsportret. De foto werd hier in de Lange Leemstraat genomen op de binnenkoer van het schoolgebouw in augustus 1920 en toont zes Britse deelnemers aan de moderne olympische vijfkamp. Op de grond zit de vijfkamper Edward Gordon Gedge. Achter hem zitten en staan de andere Britse atleten die eveneens deelnamen aan deze discipline. De vijfkamp bestaat uit paardrijden, schermen, schieten, zwemmen en hardlopen en werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Spelen van 1912 in Zweden.

 

[Met bijzonder veel dank aan Sarah Foreman-Gedge, de dochter van Edward Gedge, die ons de foto ter beschikking stelde.]

De film Een medaille op de kast is een documentaire van Jeannine Weyers en vertelt het verhaal van haar grootvader Domien Jacob, turner en zilveren medaillewinnaar tijdens de Olympische Spelen van 1920. De film beschrijft onder meer de tijdsgeest in de vroege jaren twintig van amateur-sporters en hun clubs.

 

Had u toch graag een rondleiding gehad? Beluister dan onze gloednieuwe podcast over de oprichting van een negentiende-eeuwse stadsschool die betalend en Franstalig onderwijs bood voor een selecte groep meisjes uit de Antwerpse 'bonne bourgeoisie'. Beluister de podcast hier.

 

Praktisch

Open Monumentendag zondag 13 september 2020
Film en fototentoonstelling in openlucht tussen 10 en 17u, de film start om 10u30 en speelt elk uur (laatste vertoning om 16u30)
Bezoek (met tijdslot van 1u) enkel op reservatie, langs: 03-225 18 37 of publiekswerking [at] advn.be
Interactieve zoektocht voor kinderen tussen 7 en 12 jaar (geen reservatie nodig)

.

.