Peristyle

Het ADVN richt voortaan zijn publicatieactiviteiten in onder de naam Peristyle. De term verwijst naar de zuilengang van het neorenaissance schoolgebouw waarin het ADVN vandaag is gehuisvest. De productie en distributie van Peristyle zal grotendeels door de instelling gebeuren, in samenwerking met een commerciële uitgeverij, waardoor tevens een breder publiek bereikt wordt. Bijzondere aandacht wordt besteed aan onderzoek dat met de ADVN-collectie thematisch verbonden is. Ook de publicaties door de internationale associatie NISE vallen onder deze noemer.

 

De eerste publicatie door Peristyle is een gemeenschappelijk initiatief van Aan de IJzer, het ADVN en de Vlaamse Vredesbeweging VOS, namelijk Open brieven van de Vlaamse Frontbeweging tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze historisch verantwoorde uitgave wordt de totstandkoming van de open frontbrieven in haar context geplaatst.

 

Volgende publicaties op het programma van Peristyle zijn onder meer: een historische studie over politieke grenzen, de mémoires van de internationaal befaamde Tsjechische theoreticus van het nationalisme Miroslav Hroch en een publicatie over de rol van Cyriel Verschaeve bij het onstaan van de Frontpartij.

Fototentoonstelling

De fototentoonstelling Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog te bezichtigen:

 

- van 17 november tot 15 december 2016
Paterskerk in Roeselare
- van 25 maart tot 30 april 2017
IJzertoren in Diksmuide
- van 22 juni tot 16 juli 2017
Keunekapel in
Koksijde
- van 26 oktober tot 16 november 2017
Gemeentelijke bibliotheek Putte

- 4 augustus tot 23 september 2018
Stad Zoutleeuw
- van 1 oktober 2018 tot 30 november 2018
Gemeente Lebbeke
- van 4 december 2018 tot 4 januari 2019
Stad Mortsel

 

Meer info over het traject of de uitlening van deze tentoonstelling: publiekswerking [at] advn.be