Studiedag Frantz Van Dorpe

Studiedag Frantz Van Dorpe

Op 12 juni 2021 organiseren de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, het stadsarchief van Sint-Niklaas, de Erfgoedcel Waasland en het ADVN een studiedag over politicus en ondernemer Frantz Van Dorpe (1906-1990). Historici en onderzoekers zullen diverse aspecten uit het leven van Van Dorpe belichten. De referaten van Vincent Stuer, Dirk Luyten, Jan Creve, Emmanuel Gerard, Piet Van Bouchaute en Patty De Meester nemen u mee naar het verleden van een zeer veelzijdig man.

 

Van Dorpe was vooral gekend om zijn ondernemerschap. Als industrieel vervulde hij functies in het Belgisch Benelux-comité, het Vlaams Economisch Verbond en België in de Wereld. In de politieke wereld bewandelde hij zeer verschillende paden. Zo bekleedde Van Dorpe tijdens de jaren dertig een leidinggevende rol bij het Verdinaso om vervolgens tijdens de Tweede Wereldoorlog toe te treden tot het verzet. Tijdens de jaren zestig engageerde Van Dorpe zich opnieuw in de politiek, bij de Christelijke Volkspartij. In Sint-Niklaas werd hij in 1965 tot burgemeester benoemd. 12 jaar lang bleef hij de burgervader van de ballonstad. Zijn archief werd recent overgedragen aan de Stad Sint-Niklaas.

 

De studiedag verloopt volledig coronaproof en gaat door in de Collegekerk Sint-Niklaas [Collegestraat | Sint-Niklaas].
Deelname is 10 euro.
Indien de omstandigheden het niet toelaten dat de studiedag fysiek wordt bijgewoond door alle ingeschrevenen, zal een beperkt aantal deelnemers in de Collegekerk worden toegelaten. De andere ingeschrevenen kunnen de studiedag dan volgen via een live-stream.

Wenst u zich graag in te schrijven voor de studiedag, dat kan langs hier voor 5 juni 2021.

 

Meer informatie over de studiedag, vindt u hier.

.

.