Vrijwilligers in het ADVN

Vrijwilligers in het ADVN

De ‘International Volunteer Day’ - 'Internationale Dag van de Vrijwilliger' op 5 december is de dag waarop wereldwijd de vrijwilliger in de kijker wordt gezet. In onze sector ondersteunen duizenden vrijwilligers mee de werking van archieven, bibliotheken en erfgoedorganisaties. Ook hier in het ADVN zijn vrijwilligers intussen geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden en zijn zij op veel vlakken onmisbaar geworden. Voor deze gelegenheid geven we graag het woord aan Hilde. Zij vertelt ons waarom ze elke week in het ADVN haar taak als vrijwilligster met een glimlach vervult.

 

‘Van Koeterwaals tot Papiaments’, een win-win

 

De zoektocht naar geschikt vrijwilligerswerk is eigenlijk te vergelijken met het zoeken naar een goede job. Ik vind het fijn te mogen werken op het ADVN. Mijn taak bestaat erin dubbels van boeken en tijdschriften uit te zoeken en te registeren in een bestand. Ter afwisseling download ik online gepubliceerde artikels of speeches voor het digitaal archief. De ernst en gedrevenheid bij de medewerkers viel me onmiddellijk op. Ook het bezoek aan het extern depot in Schelle heeft me duidelijk gemaakt hoe enorm veel werk er hier is!

Door mijn bezigheden op het ADVN kom ik er meer en meer achter dat het in stand willen houden van ‘een taal, een volk en een land’ een zware evenwichtsoefening is. Ik heb ook ergens gelezen dat ‘Papiaments’ een taal is, ik heb de figuur ‘Irma Laplasse’ beter leren kennen en top of the bill, ik heb het beklijvende boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans gelezen waardoor mijn belangstelling voor de Sint-Fredeganduskerk in Borgerhout en de schilderkunst helemaal is opgeflakkerd!

Het doet mij veel plezier als de medewerkers mij zeggen dat het nuttig is wat ik doe op het ADVN, vandaar de win-win.

.

.