Welzijn en archieven

Welzijn en archieven

Vorig jaar beëindigden we het piloottraject ‘Een goed bewaard geheim’. Als nieuwe partner stapte het ADVN mee in een traject rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.  De afgelopen twee maanden was het ADVN-gebouw en de collectie een inspiratiebron voor mensen in een psychisch hersteltraject. In zes sessies maakten vier deelnemers een creatief en persoonlijk verhaal dat ze vertaalden naar een filmpje. We zijn oprecht fier dat het ADVN een waardevolle bijdrage kon leveren aan het welzijn van deze groep.

 

Tevreden en voldaan blikken we terug op een geslaagd samenwerkingsproject. En daarom uitzonderlijk veel dank aan Faro (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed), de HerstelAcademie SaRA en Iedereen Leest.

 

De resultaten van het traject kunnen volgend najaar bewonderd worden tijdens een groots opgezet toonmoment met de andere piloottrajecten uit het Museum Plantin-Moretus en het Letterenhuis. Daarover later meer.

 

Tijdens de sessies werden deelnemers geprikkeld en geïnspireerd door enkele opmerkelijke stukken uit de expo 'Gemaakt achter prikkeldraad'. De verhalen achter de poëziealbums, brieven, wenskaarten, schilderijen en objecten vervaardigd in de interneringscentra van na de Tweede Wereldoorlog dienden als inspiratie voor de deelnemers om hun 'eigen' verhaal te vertellen. De manier waarop de deelnemers een digital story wilden vertellen, kozen ze zelf.

 

Fototentoonstelling

De fototentoonstelling Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog te bezichtigen:

 

- van 17 november tot 15 december 2016
Paterskerk in Roeselare
- van 25 maart tot 30 april 2017
IJzertoren in Diksmuide
- van 22 juni tot 16 juli 2017
Keunekapel in
Koksijde
- van 26 oktober tot 16 november 2017
Gemeentelijke bibliotheek Putte

- 4 augustus tot 23 september 2018
Stad Zoutleeuw
- van 1 oktober 2018 tot 30 november 2018
Gemeente Lebbeke
- van 4 december 2018 tot 4 januari 2019
Stad Mortsel

- van 11 november 2019 tot 21 november 2019
Gemeente Zoersel
 

 

Meer info over het traject of de uitlening van deze tentoonstelling: publiekswerking [at] advn.be