Welzijn en archieven

Welzijn en archieven

Vorig jaar beëindigden we het piloottraject ‘Een goed bewaard geheim’. Als nieuwe partner stapte het ADVN mee in een traject rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.  De afgelopen twee maanden was het ADVN-gebouw en de collectie een inspiratiebron voor mensen in een psychisch hersteltraject. In zes sessies maakten vier deelnemers een creatief en persoonlijk verhaal dat ze vertaalden naar een filmpje. We zijn oprecht fier dat het ADVN een waardevolle bijdrage kon leveren aan het welzijn van deze groep.

 

Tevreden en voldaan blikken we terug op een geslaagd samenwerkingsproject. En daarom uitzonderlijk veel dank aan Faro (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed), de HerstelAcademie SaRA en Iedereen Leest.

 

De resultaten van het traject kunnen volgend najaar bewonderd worden tijdens een groots opgezet toonmoment met de andere piloottrajecten uit het Museum Plantin-Moretus en het Letterenhuis. Daarover later meer.

 

Tijdens de sessies werden deelnemers geprikkeld en geïnspireerd door enkele opmerkelijke stukken uit de expo 'Gemaakt achter prikkeldraad'. De verhalen achter de poëziealbums, brieven, wenskaarten, schilderijen en objecten vervaardigd in de interneringscentra van na de Tweede Wereldoorlog dienden als inspiratie voor de deelnemers om hun 'eigen' verhaal te vertellen. De manier waarop de deelnemers een digital story wilden vertellen, kozen ze zelf.

 

.

.