Daens in brons

auteur(s): 
Reinoud D'Haese
impressum: 
Daens in brons / Reinoud D'Haese. Gent: Snoeck-Ducaju, 1985, 84 pp., ill.
Vanuit strikt historiografisch standpunt beschouwd, is priester Adolf Daens (1839-1907) beslist niet de belangrijkste eersterangsfiguur van de daensistische beweging. Die rol wordt vervuld door Hector Planquaert (1863-1953), die gedurende ruim veertig jaar de meest ingrijpende invloed heeft gehad op de politieke beweging van de daensisten. Toch blijft priester Adolf Daens het middelpunt van de belangstelling voor de daensistische beweging, vooral voor de kunstenaars die het wel en wee van de beweging – en vooral het laatste – gebruikten als voorwerp van hun artistieke verbeelding. De reden daarvoor ligt voor de hand: Adolf Daens is tegelijk de meest verguisde en de meest bejubelde militant van een beweging waarvan hij de naamgever werd; Adolf Daens werd tegen wil en dank het boegbeeld van een dissidente christen-democratie, die van Polen tot Vlaanderen gedragen werd door opstandige priesters.
 
Langs deze publicatie wil de auteur onder meer de aandacht richten op de iconografie van de daensistische beweging. Omtrent de daensistische eersterangsfiguren werden talrijke beelden, penningen, glasramen en vaandels vervaardigd, die vaak méér van piëteit dan van kunstzin getuigen. Het daensbeeld van beeldhouwer Pieter-Jan Braecke vormt één der gelukkigste uitzonderingen op die regel. Dit bronzen beeld heeft zijn eigen geschiedenis: wellicht reeds in 1902 vervaardigd, werd het in 1908 plechtig onthuld in Aalst; enkele tientallen jaren later verdween het spoorloos en in 1985 werd het opnieuw gegoten. Dankzij het mecenaat van diverse personen en instellingen werd het ADVN eigenaar van het beeld. Het ADVN droeg het beeld in bruikleen over aan het Daensarchief en Museum van de Vlaamse Strijd (DAVS, Aalst, nu: DADD), het in een geest van pluralisme opgerichte en beheerde centrum voor de studie van de daensistische beweging. Ter gelegenheid van die bruikleengeving werd de brochure Daens in brons uitgegeven.
 
 
6,50 euro
exclusief verzendkosten

Peristyle

Het ADVN richt voortaan zijn publicatieactiviteiten in onder de naam 'Peristyle'. De term verwijst naar de zuilengang van het neorenaissance schoolgebouw waarin het ADVN vandaag is gehuisvest. Peristyle wil wetenschappelijke boeken uitgeven voor een breed publiek.

Lees meer

 

ADVN-Mededelingen

De ADVN-Mededelingen informeert u over de werking van het ADVN in al haar aspecten zoals het algemeen beheer, de aanwinsten in de collecties, de dienstverlening, de projecten, de publicaties en de huisvesting.

gratis abonnement

archief