Filmen voor Vlaanderen. Vlaamse beweging, propaganda en film

auteur(s): 
Roel Vande Winkel & Daniël Biltereyst
impressum: 
Filmen voor Vlaanderen. Vlaamse beweging, propaganda en film / Roel Vande Winkel & Daniël Biltereyst. Antwerpen: ADVN, 2008, 224 pp., ill., dvd – (Bijdragen Museum van de Vlaamse Sociale Strijd, nr. 23) – ISBN 978 90 8679 186 6
In de eerste helft van de 20ste eeuw groeide het medium film uit tot een belangrijk ideologisch instrument. In België maakte de Vlaamse beweging sneller, inventiever en intensiever dan andere politieke stromingen gebruik van filmpropaganda. Dit was vooral het werk van één man: Clemens De Landtsheer, secretaris van het IJzerbedevaartcomité.
De Landtsheer en zijn bedrijf Flandria Film produceerden niet alleen twee lange propagandafilms maar tientallen nieuwsberichten voor en over Vlaanderen. Naast reportages over Vlaamse volksgebruiken, sport en andere nieuwsfeiten vormen vooral de openlijk politieke films een unieke bron over de Vlaamse beweging en het Vlaams-nationalisme.
 
Filmen voor Vlaanderen reconstrueert en plaatst de cinematografische productie van De Landtsheer in zijn historische context. Aangetoond wordt hoe hij als propagandist meehielp aan de constructie en verspreiding van de idee van een Vlaamse natie en haar verleden. Deze kritische bijdrage aan de geschiedenis van de Vlaamse beweging vult ook een leemte op in de Belgische filmhistoriografie.
 
Bij dit boek hoort een Filmarchief-dvd met daarop de integrale, gerestaureerde versie van Met Onze Jongens aan den IJzer (1928), drie kortere Flandria Film producties en een documentaire over Clemens De Landtsheer als filmpropagandist.
 
De publicatie is een realisatie in het kader van het ADVN-project over Film en Vlaamse beweging.
 
 

De auteurs

Roel Vande Winkel is postdoctoraal onderzoeker bij FWO-Vlaanderen, verbonden aan Universiteit Gent en docent aan Sint-Lukas Hogeschool Brussel en Universiteit Antwerpen.
Daniel Biltereyst is hoogleraar Film en Mediacultuur aan de Universiteit Gent. Hij publiceert over film, beeldcultuur en ideologie.
 
 

35 euro, exclusief verzendkosten
 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de digitale versie van het boek.

Peristyle

Het ADVN richt voortaan zijn publicatieactiviteiten in onder de naam 'Peristyle'. De term verwijst naar de zuilengang van het neorenaissance schoolgebouw waarin het ADVN vandaag is gehuisvest. Peristyle wil wetenschappelijke boeken uitgeven voor een breed publiek.

Lees meer

 

ADVN-Mededelingen

De ADVN-Mededelingen informeert u over de werking van het ADVN in al haar aspecten zoals het algemeen beheer, de aanwinsten in de collecties, de dienstverlening, de projecten, de publicaties en de huisvesting.

gratis abonnement

archief