Geschiedenis van de DeVlag. Van cultuurbeweging tot politieke partij, 1935-1945

auteur(s): 
Frank Seberechts
impressum: 
Geschiedenis van de DeVlag. Van cultuurbeweging tot politieke partij, 1935-1945 / Frank Seberechts. Gent: Perspectief Uitgaven, 1991, 125 pp., reg.

In Geschiedenis van de DeVlag schetst Frank Seberechts de evolutie van de Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag) vanaf haar ontstaan tot haar eindpunt bij de ondergang van het Derde Rijk. Naast het onderzoek van de structuren, wordt vooral aandacht geschonken aan de ideologische achtergronden, de financiële organisatie en de politieke praxis van de beweging. Nieuw is de behandeling van de werking van de DeVlag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onder de leiding van Jef Van de Wiele groeide de DeVlag van een culturele vereniging tot een politieke organisatie volgens nationaal-socialistische principes en vormde zij een belangrijk element in de politiek van de SS om België in zijn macht te krijgen.
Daardoor kwam de DeVlag in conflict met het Vlaams Nationaal Verbond (VNV), tot dan toe de politieke emanatie van het Vlaams-nationalisme. Die strijd zou de evolutie van de collaboratie in Vlaanderen in sterke mate beïnvloeden.

 

cover Geschiedenis van de DeVlag

Deze publicatie is niet meer in voorraad.

Peristyle

Het ADVN richt voortaan zijn publicatieactiviteiten in onder de naam 'Peristyle'. De term verwijst naar de zuilengang van het neorenaissance schoolgebouw waarin het ADVN vandaag is gehuisvest. Peristyle wil wetenschappelijke boeken uitgeven voor een breed publiek.

Lees meer

 

ADVN-Mededelingen

De ADVN-Mededelingen informeert u over de werking van het ADVN in al haar aspecten zoals het algemeen beheer, de aanwinsten in de collecties, de dienstverlening, de projecten, de publicaties en de huisvesting.

gratis abonnement

archief