Grenzen. Een historische gids

auteur(s): 
Luc Boeva
impressum: 
Grenzen. Een historische gids / Luc Boeva. Antwerpen: Peristyle, 2017, 263 p., ill., ISBN 9789082684018

Territoriale grenzen zijn doorgaans het resultaat van een historisch proces. Grenzen behoren ook tot de praktijken en narratieven waarmee de identiteit van sociale groepen wordt gevormd. Het territoriale is daarbij fundamenteel voor het nationalisme, met grenzen als vloeiende, dynamische en tijdelijke producten van menselijk denken en handelen in relatie tot een als nationaal bestempeld territorium.

Dit boek biedt een handige gids bij grenzen: wat zijn ze en wat is hun relatie met identiteit en territorium? Hoe evolueerde de beschrijving van de belangrijkste vormen van de grenzen tussen politieke entiteiten? Hoe werden ze op kaart gezet? Luc Boeva analyseert de geschiedenis van grenzen op elk continent, met bijzondere aandacht voor België en de grenzen van Vlaanderen. Daarbij doet hij uiteraard een beroep op de historische en politieke geografie.

Grenzen biedt een inleiding tot de 'limologie', de studie van grenzen.

27,95 euro, exclusief verzendkosten

 

Peristyle

Het ADVN richt voortaan zijn publicatieactiviteiten in onder de naam 'Peristyle'. De term verwijst naar de zuilengang van het neorenaissance schoolgebouw waarin het ADVN vandaag is gehuisvest. Peristyle wil wetenschappelijke boeken uitgeven voor een breed publiek.

Lees meer

 

ADVN-Mededelingen

De ADVN-Mededelingen informeert u over de werking van het ADVN in al haar aspecten zoals het algemeen beheer, de aanwinsten in de collecties, de dienstverlening, de projecten, de publicaties en de huisvesting.

gratis abonnement

archief