Maurits Coppieters (1920-2005)

auteur(s): 
Josep Vall (ed.)
impressum: 
Maurits Coppieters (1920-2005) / Josep Vall (ed.). Brussel, Coppieters Foundation, 2018.

Op vraag van het Centre Maurits Coppieters (CMC) werkte het ADVN recent mee an een Engelstalige brochure over de vele levens van de Vlaamse Volksunie-politicus Maurits Coppieters. Zijn leven lang combineerde hij zijn politieke carrière met een doorgedreven sociaal-cultureel engagement waarbij pacifisme en sociale rechtvaardigheid het leidmotief vormden. Binnen de Volksunie (VU) droeg Coppieters bij tot de ideologische verruiming van de partij en was hij de voortrekker van de progressieve vleugel. Op de internationale politieke scène liet hij zich als Europees parlementslid evenmin onbetuigd. De oprichting van de EVA (Europese Vrije Alliantie) als partij was zijn Europees geesteskind. Als eerbetoon vernoemde EVA haar Europese politieke stichting en onderzoekscentrum naar dit boegbeeld.

Voor de brochure deed het CMC niet alleen een beroep op de historische expertise van het ADVN maar werd ook alle beeldmateriaal ontleend aan de collectie. Het ADVN bewaart het integrale archief van deze politieke voorman (BE ADVN AC9) met een indrukwekkende fotocollectie die de diverse aspecten van zijn leven illustreren. Het boekje past in de brochurereeks Political lives en is uitgegeven door de Coppieters Foundation.

Meer info langs publiekswerking [at] advn.be (publiekswerking)

Peristyle

Het ADVN richt voortaan zijn publicatieactiviteiten in onder de naam 'Peristyle'. De term verwijst naar de zuilengang van het neorenaissance schoolgebouw waarin het ADVN vandaag is gehuisvest. Peristyle wil wetenschappelijke boeken uitgeven voor een breed publiek.

Lees meer

 

ADVN-Mededelingen

De ADVN-Mededelingen informeert u over de werking van het ADVN in al haar aspecten zoals het algemeen beheer, de aanwinsten in de collecties, de dienstverlening, de projecten, de publicaties en de huisvesting.

gratis abonnement

archief