100ste verjaardag van Maurits Coppieters

100ste verjaardag van Maurits Coppieters
praktisch: 
ADVN
04-09-2020 | 10:00
15-11-2020 | 16:00
soort: 
Publieksmoment

Tussen 4 september en 15 november kon men de gasttentoonstelling bezoeken  100ste verjaardag van Maurits Coppieters, georganiseerd door de Coppieters Foundation, in samenwerking met het ADVN en NISE. Maurits Coppieters (1920-2005) behoort tot de markante figuren van de Vlaamse politiek. Als vooraanstaand VU-politicus zette hij zich vooral in voor politiek pluralisme, sociale zekerheid, milieuproblematiek en ontwikkelingssamenwerking. Hij was een drijvende kracht achter het ontstaan van de Taalunie. Opmerkelijk was zijn verklaring naar aanleiding van de staatshervorming van 1988 dat hij zich op de eerste plaats een Vlaams patriot beschouwde. Als Europarlementariër onderscheidde hij zich als één van de stichters van de Europese Vrije Alliantie; een samenwerkingsverband van autonomistische en federalistische partijen. Coppieters was onder meer voorzitter van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en enige jaren tevens voorzitter van het ADVN. Deze tentoonstelling gaat vooral in op de politieke nalatenschap van Maurits Coppieters als voorvechter van het recht op zelfbeschikking van Europese minderheden en zijn betekenis voor de Europese Vrije Alliantie.

 

De tentoonstelling is in het Engels. Een Nederlandstalige brochure is beschikbaar.
 
U kan de expo bezoeken in de tentoonstellingszaal van het ADVN op de eerste verdieping, tijdens de openingsuren van het archief. De tentoonstelling is gesloten tijdens het weekend en op feestdagen.
 
In verband met de huidige coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal bezoekers gelijktijdig worden toegelaten. Aanmelding via info [at] advn.be wordt daarom uitdrukkelijk geadviseerd.

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

-

-