Achterklap met Willy Kuijpers

Achterklap met Willy Kuijpers
praktisch: 
ADVN
03-07-2015 | 19:00
03-07-2015 | 21:00
soort: 
Gespreksavond
contactpersoon: 
Sophie Gyselinck

Gespreksavond

Sfeervolle zomeravonden gevuld met nostalgische verhalen, wie kent ze niet? Graag serveren wij u er eentje van formaat. Op vrijdag 3 juli om 19u nodigt het ADVN oud-politicus Willy Kuijpers uit.

Willy Kuijpers, jarenlang een boegbeeld van de Volksunie (VU), verwierf in de jaren 1970 en 1980 zijn bekendheid bij het grote publiek als non-conformist en vooral als gedreven idealist. Van thuis uit Vlaams geïnspireerd en sociaal geëngageerd in de jeugdbeweging, verdiende Kuijpers zijn eerste strepen bij de ABN-kernen (de scholierenvereniging voor de verspreiding van het Algemeen Beschaafd Nederlands) en de Leuvense Vlaamsgezinde katholieke jongerenvereniging Rodenbachkring. Ook was hij medestichter van het Heel-Nederlandse vormingsblad Nieuw Vlaanderen en de Vereniging van Vlaamse Leerkrachten.

Als Vlaams politicus en VU-kamerlid (1971-1984) was Kuijpers vooral bedrijvig op het vlak van de onderwijsproblematiek en de ontwikkelingssamenwerking. Hij reisde de wereld rond om de aandacht te vestigen op het lot van verdrukte volkeren en minderheden. Zijn reizen gingen onder meer van Baskenland, Sardinië, Ierland over Guatemala, Rwanda tot Burundi en Ethiopië. Zijn toenemende populariteit kwam tot uiting in zijn verkiezing tot Europees parlementslid (1984-1989). Hij was er de stuwende kracht achter het rapport Talen en Kulturen van Regionale en Etnische Minderheden in de Europese Gemeenschap. Ook op lokaal vlak voerde Kuijpers het politieke woord. In Herent was hij burgemeester (1995-2013), vandaag zetelt hij als N-VA-gemeenteraadslid.

Willy Kuijpers gidst ons door een zee van tijd, zijn herinneringen en tal van anekdotes.

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

Webexpo's

Bekijk hier onze digitale tentoonstellingen

Webexpo's