Dialoog: Louis Vos

Dialoog: Louis Vos
praktisch: 
IJzettoren | IJzerdijk 49 | Diksmuide
11-07-2018 | 11:00
11-07-2018 | 12:30
soort: 
Publieksmoment
contactpersoon: 
Sophie Gyselinck
organisator: 
ADVN

De studentenrevoltes om 'Leuven Vlaams!'

 

Op woensdag 11 juli nodigen het ADVN en het Museum aan de IJzer u van harte uit voor een bijzondere editie van de voordrachtenreeks ‘Dialoog’. Het ADVN gaat voor de eerste maal op verplaatsing en organiseert een lezing in de IJzertoren, in Diksmuide. Te gast is professor emeritus Louis Vos. De Leuvense historicus neemt ons mee terug in de tijd naar het jaar 1968 toen de taalstrijd om Leuven Vlaams een hoogtepunt bereikte en overvloeide naar een strijd voor meer democratie. Als toenmalig student is hij een getuige van de woelige studentenprotesten in het Leuven van 1968.

 

Lange tijd marcheerden de Vlaamse studenten in Leuven achter hetzelfde vaandel. Sinds de 19de eeuw vormden zij immers een voorhoede in de Vlaamse beweging. De strijd rond ‘Leuven Vlaams’ in 1966-68 werd vijftig jaar geleden het hoogtepunt. Het conflict leidde tot de val van de regering en het begin van een reeks staatshervormingen die het unitaire België transformeerden tot een (con)federale staat. Maar tegelijk beleefde Leuven ook zijn mai soixante-huit. De student-activisten haakten zich los van de Vlaamse beweging en kozen voor een nieuw-linkse maatschappijkritiek, die zou uitmonden in een keuze voor steun aan de arbeiders- en de derdewereldbeweging. De lezing gaat in op de ontwikkelingen in Leuven zelf en op de weerslag ervan in de Vlaamse scholierenwereld.

 

Prof. em. Louis Vos doceerde aan de KU Leuven onder meer ‘Eigentijdse Geschiedenis’ en ‘Nationalisme in België’. Hij deed historisch onderzoek naar en publiceerde over geschiedenis van nationalisme, studentenbewegingen en jeugdbewegingen in Europa en Vlaanderen.

 

Praktisch

Museum aan de IJzer, woensdag 11 juli 2018

11u, deelname is gratis.

IJzertoren | IJzerdijk 49 | 8600 Diksmuide

Meer informatie langs:

publiekswerking [at] advn.be of 03-225 18 37

Datum onder voorbehoud.

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

Webexpo's

Bekijk hier onze digitale tentoonstellingen

Webexpo's