Erfgoeddag 2013 Stop de tijd!

praktisch: 
ADVN
21-04-2013 | 10:00
21-04-2013 | 18:00
soort: 
Tentoonstelling - Interview
contactpersoon: 
Sophie Gyselinck

Bewogen Vlaamse jaren

Wat herinnert u zich nog uit de jaren zestig? Wat zegt u de tumultueuze taalstrijd tijdens de Marsen op Brussel, de eerste onderhandelingen in Hertoginnedal, Leuven Vlaams, Voeren of het Vlaamse schooltje in Komen? Deze feiten van vijftig jaar geleden spreken nog altijd boekdelen.
Op zondag 21 april tijdens de 13de editie van Erfgoeddag blikt het ADVN terug op de bewogen jaren zestig, met nadruk op de belangrijkste gebeurtenissen en evoluties die te maken hebben met de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. De periode wordt gekenmerkt door een grote gemene deler: TAAL-geschiedenis, -grens, -strijd, -toestand, -wetgeving, -politiek. Een decennium geschetst aan de hand van tien gebeurtenissen.

 

VFA_008523_C-imp.jpg

VU-kopstukken na de nationale verkiezingsoverwinning van 23 mei 1965. [VFA8523]

Louis Vos en Leuven Vlaams
Aan de splitsing van de unitaire Leuvense universiteit gingen twee grote studentenrevoltes vooraf. Professor emeritus Louis Vos was erbij en heeft bovendien als historicus uitvoerig onderzoek gedaan naar zowel de geschiedenis van studentenbewegingen als van de Vlaamse beweging. In zijn persoonlijk verhaal neemt hij ons mee vijfenveertig jaar terug in de tijd en beleven we opnieuw de woelige studentenprotesten in het Leuven van 1968.
Interview met Louis Vos omtrent ‘Leuven Vlaams’.

 

paneel12_sepia_def-imp.jpg

Leuven Vlaams, 1968. [Collectie Louis Vos]

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

-

-