Erfgoeddag 2019 Hoe maakt u het?

Erfgoeddag 2019 Hoe maakt u het?
praktisch: 
ADVN
28-04-2019 | 10:00
28-04-2019 | 17:00
soort: 
Publieksmoment
contactpersoon: 
Sophie Gyselinck
organisator: 
ADVN

Tijdens de Erfgoeddag op zondag 28 april opent het ADVN een expo waarin een uitzonderlijke collectie centraal staat van repressie-erfgoed afkomstig uit interneringscentra van na de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een kleurrijke verzameling van allerlei kunstwerken, dagboeken en gebruiksvoorwerpen, vervaardigd door mensen die verdacht werden van collaboratie en werden opgesloten in gevangenissen en daartoe bestemde kampen.

 

De vele creaties die tijdens het gevangenschap het licht zagen, dienden in de eerste plaats om verveling en isolement te doorbreken. Het dagelijks schrijven, dichten, schetsen of componeren zorgde voor ontspanning en werkte enigszins therapeutisch. Ook onderling bedachten de gevangenen uiteenlopende activiteiten om de tijd te verdrijven zoals sport en spel, radio maken en toneelspel. De heropvoeding van de gevangenen en het gemeenschapsregime zorgden voor een ongeziene artistieke productie in alle interneringscentra.

 

De expo toont een enorme variëteit aan erfgoed: egodocumenten, schetsen, tekeningen, schilderijen, cartoons, muurkranten, gedichten, toneelstukken, liederen, radioprogramma’s, houtsneden en allerlei snuisterijen. Deze unieke objecten gunnen ons een blik op het leven en de vrijetijdsbesteding achter prikkeldraad.

 

Praktisch

De tentoonstelling is op zondag 28 april 2019 geopend van 10 tot 17u.

Na de opening is de expo te bezoeken tijdens weekdagen, maandag tot vrijdag, 9 tot 16u.

De expo is gesloten tijdens het weekend en feestdagen | Groepsbezoek op afspraak

De tentoonstelling loopt tot 20 september 2019

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

-

-