Open Monumentendag 8 september 2024

Open Monumentendag 8 september 2024
praktisch: 
ADVN, Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen
08-09-2024 | 10:00
08-09-2024 | 17:00
soort: 
Publieksmoment

 Op zondag 8 september is het weer zo ver en zwaait het ADVN samen met meer dan 800 monumenten in Vlaanderen zijn deuren open voor de Open Monumentendag.

Bezoekers krijgen dan de kans om een blik te werpen op de binnenkant van dit unieke historische schoolpand dat werd ontworpen in 1879 door stadsarchitect Pieter Dens. Tijdens de rondleiding vertelt de gids de boeiende geschiedenis van deze negentiende-eeuwse stadsschool. Wat ooit begon als de ‘École moyenne de desmoiselles’ of de ‘Jufferschool’ - een Franstalige en betalende bevorderingsschool voor een selecte groep uit de bonne bourgeoisie van Antwerpen - groeide geleidelijk aan uit tot een Nederlandstalige reguliere stadsschool gekend onder de naam ‘de SOM1’ of ‘het Stedelijk Onderwijs voor Meisjes nr. 1’. De omschakeling van Franstalig stadsonderwijs naar in eerste instantie tweetalig onderwijs en later naar volledig Nederlandstalig onderwijs duurde in Antwerpen meer dan 35 jaar. Deze en nog heel wat andere interessante weetjes ontdekt u tijdens één van de drie gegidste wandelingen doorheen het gebouw.

 

Programma
Zondag 8 september - van 10u tot 17u
De hele dag door: vrij bezoek aan de binnentuin & gratis parcours voor kinderen ( tot 12 jaar).
Drie rondleidingen doorheen het gebouw: om 11u, 13u en 15u. Inschrijven kan langs publiekswerking [at] advn.be met de vermelding van het aantal deelnemers.

 

Bent u reeds nieuwsgierig? In de digitale expoDe Jufferschool vindt u alvast enkele korte stukjes geschiedenis en diverse getuigenissen van oud-leerlingen.

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

Webexpo's

Bekijk hier onze digitale tentoonstellingen

Webexpo's