De collectie digitale periodieken

Het ADVN zette de afgelopen jaren actief in op het verzamelen, bewaren en ontsluiten van digitale periodieken. De collectie omvat inmiddels een 300-tal titels van binnenlandse en buitenlandse digitale nieuwsbrieven en tijdschriften die werden verworven via e-mail of ‘harvest’. Net zoals bij de archivering van papieren kranten en tijdschriften vraagt ook de archivering van digitale periodieken tijd voor continue onderhoud. We willen immers allemaal dat de bewaarde digitale documenten in de toekomst raadpleegbaar blijven.Het gros van de digitale periodieken die het ADVN bewaart, is afkomstig van diverse verenigingen, partijen of personen uit de Vlaamse beweging of andere nationale bewegingen in Europa. Enkele courante voorbeelden zijn de digitale tijdschriften van politieke partijen zoals de Volksunie, de N-VA (afdelingen) of het Vlaams Belang (afdelingen) en de nieuwsbrieven van sociaal-culturele verenigingen zoals het Algemeen Nederlands Zangverbond, de Orde van den Prince, de Vlaamse VolksKunstBeweging, de Unrepresented Nations & Peoples Organization of de Delta-Stichting.

Uitgelicht?

In de rubriek Uitgelicht worden overdrachten, archieven of collectiewerkzaamheden voor het voetlicht geplaatst die extra aandacht verdienen.

Ga aan de slag met je digitaal archief

Hoe kan je je digitale documenten goed beheren en duurzaam bewaren? Hoe vermijd je dat er documenten verloren gaan of op verschillende locaties worden opgeslagen? Enkele tips