De collectie digitale periodieken

Het ADVN zette de afgelopen jaren actief in op het verzamelen, bewaren en ontsluiten van digitale periodieken. De collectie omvat inmiddels een 300-tal titels van binnenlandse en buitenlandse digitale nieuwsbrieven en tijdschriften die werden verworven via e-mail of ‘harvest’. Net zoals bij de archivering van papieren kranten en tijdschriften vraagt ook de archivering van digitale periodieken tijd voor continue onderhoud. We willen immers allemaal dat de bewaarde digitale documenten in de toekomst raadpleegbaar blijven.

Het gros van de digitale periodieken die het ADVN bewaart, is afkomstig van diverse verenigingen, partijen of personen uit de Vlaamse beweging of andere nationale bewegingen in Europa. Enkele courante voorbeelden zijn de digitale tijdschriften van politieke partijen zoals de Volksunie, de N-VA (afdelingen) of het Vlaams Belang (afdelingen) en de nieuwsbrieven van sociaal-culturele verenigingen zoals het Algemeen Nederlands Zangverbond, de Orde van den Prince, de Vlaamse VolksKunstBeweging, de Unrepresented Nations & Peoples Organization of de Delta-Stichting.

Uitgelicht?

In de rubriek Uitgelicht worden overdrachten, archieven of collectiewerkzaamheden voor het voetlicht geplaatst die extra aandacht verdienen.

Op zoek naar erfgoed

Bent u op zoek naar een foto, boek, affiche of archief? Dan kan u onze collectie doorzoeken met de zoekfunctie van onze website.

zoeken in de collectie van het ADVN

 

Bent u op zoek naar een overzicht van alle particuliere archieven en collecties in Vlaanderen? Dan kan u terecht bij Archiefbank Vlaanderen.

zoeken in Archiefbank

 

Bent u op zoek naar historische informatie over personen en organisaties uit het Vlaamse middenveld? Dan is de ODIS-databank een uitstekende bron.

zoeken in ODIS