Tegenlicht

Tegenlicht

Sinds maart 2021 werkt het ADVN samen met het FOMU (Fotomuseum Antwerpen) en KOERS (Museum van de Wielersport, Roeselare) aan Tegenlicht, een project in het kader van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie van de Vlaamse overheid. Binnen Tegenlicht worden de negatiefarchieven van zes fotografen toegankelijk gemaakt. Voor het ADVN gaat het over de archieven van Danny Cortier (Studio Dann), Werner Vandenberghe (Wevako), Hendrik Van Lerberghe (Foto&Film) en Dirk Cornelis (Foto Fokus).

 

Eerder deze maand werd de projectsubsidie voor de derde fase (2023) goedgekeurd. Na het digitaliseren van meer dan 400.000 negatieven (fase 1, 2021) en het semiautomatisch beschrijven van de foto’s met behulp van beeldherkenning (fase 2, 2022), worden in het komende jaar de resultaten beschikbaar gesteld in de catalogus van het ADVN. Daarnaast voert Tegenlicht verder onderzoek naar de vereisten voor het structureel inzetten van beeldherkenningssoftware. We formuleren richtlijnen voor het aanmaken van referentiesets met foto’s van relevante personen, gaan na hoe vrijwilligers ingezet kunnen worden bij het online valideren van de resultaten, en we werken een duurzame procedure uit voor vraaggestuurde digitalisering.

 

Lees meer over het verloop van de tweede fase van Tegenlicht in de ADVN-Mededelingen of bekijk vanaf januari 2023 de kleine webexpo die het project letterlijk en figuurlijk in beeld brengt (expo.advn.be/tegenlicht).

.

.