Antwerpse Juffers in een taalbad | Erfgoeddag 24 april 2022

Antwerpse Juffers in een taalbad | Erfgoeddag 24 april 2022
praktisch: 
ADVN
24-04-2022 | 10:00
24-04-2022 | 17:00
soort: 
Publieksmoment
contactpersoon: 
Sophie Gyselinck
organisator: 
ADVN

Op zondag 24 april verwelkomt het ADVN u graag in zijn gebouwen in de Lange Leemstraat. Voor deze editie verdiepten we ons in de taalgeschiedenis van de vroegere Jufferschool en brengen we het verhaal van de transmutatieklassen in beeld en klank.

 

Het transmutatiestelsel werd voor het eerst geïntroduceerd in Brussel aan het einde van de 19de eeuw door Karel Buls. Transmutatieklassen hadden toen tot doel Nederlandstalige kinderen gradueel Frans aan te leren en Franstalige kinderen stapsgewijs Nederlands te onderwijzen. In 1932 met de taalwet op het onderwijs werd het systeem gaandeweg in heel wat Vlaamse steden toegepast om Franstalige kinderen Nederlands aan te leren. Het duurde tot aan het einde van de jaren zestig alvorens het transmutatiestelsel volledig uitdoofde.

 

Wil u weten hoe het er aan toeging in de Antwerpse Jufferschool? We geven gedurende de dag drie rondleidingen doorheen het gebouw (11u, 13u en 15u), ook kan u ter plaatse genieten van een kleine expo en getuigenissen van oud-leerlingen.Bezoek aan het gebouw en de binnentuin is vrij (10u-17u).
Rondleidingen (om 11u, 13u, 15u) zijn op reservatie.

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

Webexpo's

Bekijk hier onze digitale tentoonstellingen

Webexpo's