Colloquium “1914-1918. Oorlog vrede verzet: een kritische kijk op WOI, haar impact, haar gevolgen”

affiche colloquium
praktisch: 
Vredescentrum, Antwerpen
14-11-2015 | 9:30
14-11-2015 | 14:30
contactpersoon: 
Sophie Gyselinck

De storm herdenkingen, studiedagen, tentoonstellingen, boekuitgaven, wandelingen, lezingen en concerten naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog is gaan liggen.

 

Hoe de Grote Oorlog de geschiedenis van de arbeidersbeweging en de Vlaamse beweging beïnvloedde en wijzigde, bleef bij al dat geweld onderbelicht.

ADVN, Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Dacob, Imavo, Masereelfonds en Vredescentrum Antwerpen slaan de handen in elkaar om een deel van deze geschiedenis in kaart te brengen. Het verzet tegen de oorlog staat daarbij centraal.

 

Emeritus hoogleraar geschiedenis Herman Balthazar, doctor in de geschiedenis Vincent Scheltiens en doctor in de geschiedenis Frans-Jos Verdoodt delen hun recente inzichten uit het historisch onderzoek. Respectievelijk soreken zij over Camile Huysmans als secretaris van de Tweede Internationale en gangmaker van de Stockholmgroep, over radicaalsocialistische en communistische groepen voor en onmiddellijk na de oorlog en over de evolutie van de Vlaamse beweging voor, tijdens en na 1914-1918.

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

Webexpo's

Bekijk hier onze digitale tentoonstellingen

Webexpo's