Huldezitting Romain Vanlandschoot

praktisch: 
OC De Kwelle, Sint-Rijkersstraat 20, Alveringem
10-09-2023 | 11:00
10-09-2023 | 14:00
soort: 
Publieksmoment

Met deze academische zitting wil vzw Kapelaan Verschaeve, in samenwerking met het ADVN | archief voor nationale bewegingen en de gemeente Alveringem, hulde brengen aan de 90-jarige Romain Vanlandschoot. Deze historicus en expert in de geschiedenis van de Vlaamse beweging is biograaf van onder meer Cyriel Verschaeve (1998), Albrecht Rodenbach (2002) en Hugo Verriest (2014) en was als auteur betrokken bij de eerste Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (1973-1975), bij de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (1998) en nu ook bij de online Encyclopedie van de Vlaamse beweging (2023).

 

PROGRAMMA

11u00: Academische zitting met als sprekers:

- Andreas Cavyn, Voorzitter vzw Kapelaan Verschaeve – Inleidend woord

- Prof. dr. em. Frans-Jos Verdoodt – Denkend aan Verschaeve: alweer een halve eeuw later

Muzikaal intermezzo

- Prof. dr. Dirk Rochtus, KU Leuven – Hoe Romain Vanlandschoot als exegeet de mythe Verschaeve ontrafelde

- Prof. dr. Matthias Storme, KU Leuven – Laudatio Romain Vanlandschoot

Muzikaal intermezzo

- Slotwoord door Gerard Liefooghe, Burgemeester van Alveringem

13u00: Receptie
14u00: Eetfestijn

 

VERANTWOORDING

Naar aanleiding van vragen over de medewerking van het ADVN aan de activiteit van de vzw Kapelaan Verschaeve op 10 september 2023 wil het ADVN een aantal zaken verduidelijken:
 
Het ADVN werkt al geruime tijd samen met de vzw Kapelaan Verschaeve en dit in het kader van de samenwerkingsovereenkomst waaruit onder meer al drie wetenschappelijke colloquia en de wetenschappelijk herinrichting van het museum in Alveringem voortsproten.
 
Het ADVN plaatst daarenboven de historisch- en erfgoedwetenschappelijk aandacht voor Cyriel Verschaeve binnen zijn onderzoekslijn rond de omgang met controversieel erfgoed en een beladen verleden.
 
Het ADVN ging daarom graag in op de uitnodiging van de vzw Kapelaan Verschaeve om mee te werken aan een academische zitting om hulde te brengen aan de alom gerespecteerde historicus en Verschaeve-biograaf Romain Vanlandschoot en dit naar aanleiding van diens 90ste verjaardag en het verschijnen van zijn nieuwste boek over de Frontbeweging.
 
Het ADVN wenst echter te verduidelijken dat het louter betrokken is bij de organisatie van de academische zitting en niet bij andere delen van het dagprogramma.
 
Het ADVN verleent op geen enkele manier medewerking aan acties die in strijd zijn met zijn missie en in het bijzonder met een open, kritische kijk en een wetenschappelijke betrokkenheid.

 

Publieksmomenten

Het ADVN organiseert regelmatig lezingen, colloquia, tentoonstellingen en andere activiteiten voor het brede publiek.
Een aantal van deze activiteiten worden in een reeks georganiseerd:

Webexpo's

Bekijk hier onze digitale tentoonstellingen

Webexpo's